Divadelní představení

Divadelní představení

Královéměstecký okrašlovací spolek
Vás srdečně zve na 
divadelní představení 

SVATÁ RODINA

v podání Divadla U Váňů (Poděbrady) 

4.10. 2019 | 19.00 hod.
Kulturní dům Městec Králové
vstupné 80 Kč

Předprodej Knihkupectví U Sodomů

 

GYORGY SCHWAJDA – Svatá rodina
Úspěšnou hru maďarského dramatika nastudovalo Divadlo U Váňů ve spolupráci s Divadelním souborem Jiří. 

O autorovi
György Schwajda (1943 – 2010) absolvoval v Budapešti divadelní a filmovou dramaturgii. Po škole vyzkoušel řadu dělnických profesí a naučil se dobře odpozorovávat autentický život. Prošel řadou maďarských divadel, získal pověst nadaného a originálního dramatika, ale také velmi dobrého divadelního manažera. První hru napsal v jednadvaceti, má jich na kontě bezmála dvě desítky, a také řadu úspěšných divadelních a filmových dramatizací. Ve Svaté rodině (1984) jde o pro něj typickou klasickou modelovou situaci, žánrově krutou tragigrotesku.

O hře
Na modelu obyčejné rodiny se autor pokusil zobrazit pokroucené vztahové schéma odosobněného světa, postrádajícího opravdový lidský cit, empatii a lásku. Na místo těchto hodnot přichází lhostejnost, vypočítavost, hašteřivost a nenávist. Tuto mrazivost Schwajda vyvážil groteskou, aby zakaboněné čelo divákovo vyžehlil osvobozujícím smíchem.
Svatá rodina se hraje v pražském Studiu Ypsilon nepřetržitě už od roku 1998. Poděbradská inscenace doznala několika významnějších zásahů, zejména byl redukován počet postav a režisér Ladislav Lang dopsal aparát tzv. zcizovacích scén, při nichž hlavní postava oslovuje publikum.

O souboru
Divadlo U Váňů je registrováno na adrese uměleckého šéfa v Praze, avšak většinu své činnosti soustřeďuje do Poděbrad, odkud členové pocházejí, nebo se sem přistěhovali. Jako sdružení funguje sedm let, soubor se však hraní věnuje již od roku 1996, a sice s převážně cimrmanovským repertoárem. Svatá rodina je prvním necimrmanovským počinem a zejména s ohledem na to, že nemá ve svém středu ženy, spojil síly se spřáteleným Divadelním spolkem Jiří, v jehož hrách někteří členové DUV herecky hostují.

Autor plakátu Zdeněk Suchánek
Zdroj informací a fotografie: FB Divadlo U Váňů